NL ENG
ENG
ENG

Publiciteit—

Publiciteit is een openbaar kunstproject van Publication Studio Rotterdam i.s.m lokale kunstenaars Ilke Gers en Falke Pisano, en dichter Çağlar Köseoğlu. Elk van de nieuw in opdracht gemaakte werken houdt op hun eigen manier rekening met de politiek en mogelijkheden van publiceren in de openbare ruimte, voortbouwend op het doel van Publication Studio Rotterdam om op alternatieve manieren ‘het sociale leven van het boek’ te beschouwen.

Hoe sluip je in de marges van openbaar beleid en hoe belicht je onzichtbare geschiedenissen die buiten publieke registers liggen? Dit zijn maar een aantal van de kwesties die dit project kalkt, voordraagt en overweegt wanneer het zich afvraagt wat uitgeven in de openbare ruimte kan betekenen in Rotterdam. Door dergelijke vragen in het spectrum van een stad te plaatsen, worden elementen die inherent zijn aan publiceren – zoals het verspreiden van tekstmateriaal of het ontwikkelen van een lezerspubliek – toegepast op de openbare ruimte. De tentoonstelling tracht daarmee facetten van Rotterdam, die elkaar niet altijd kruisen, te communiceren en circuleren.

De werken gaan gepaard met een stadsbrede postercampagne, deze website en een reeks rondleidingen door kunstenaar Toon Fibbe. Als u liever zelf door de werken navigeert, kunt u de QR-codes op de posters volgen en luisteren naar de audiogidsen toegankelijk bij het werk. Middels deze website kunt u ook 24/7 uw eigen bezoek aan de tentoonstelling bewerkstelligen. Op 12 september zal een tentoonstellingscatalogus – bewerkt, ontworpen en gedrukt door Publication Studio Rotterdam – verkrijgbaar zijn bij de finnissage van Publiciteit. Locatie en tijd wordt binnenkort bekend gemaakt op onze instagram pagina.

05/08—12/09/2021

Çağlar Köseoğlu

Çağlar Köseoğlu is dichter en pedagoog en woont in Rotterdam. Hij doceert literatuur, politiek en postkoloniale theorie aan het Erasmus University College en het Piet Zwart Instituut. Zijn tweede dichtbundel Nasleep, verscheen in 2020 bij het balanseer.

Lees meer over het werk asylum sayfa görüntüsü ferocious er is nederlands arms duygu derivaat debris ve you, en luister naar de audio gids terwijl je bij het werk staat, hier.

Ilke Gers

Ilke Gers is een beeldend kunstenaar uit Aotearoa Nieuw-Zeeland, nu gevestigd in Rotterdam. Ze maakt locatie specifieke installaties die fysiek door het publiek kunnen worden ervaren.

Lees meer over het werk Limelight, en luister naar de audio gids terwijl je bij het werk staat, hier.

Falke Pisano

Falke Pisano is een kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam. Ze beschouwt haar praktijk als een manier van publiekelijk denken over en in de wereld, met een bijzondere focus op hoe bepaalde blijvende ideeën, verdeeldheid, instellingen en systemen zich hebben ontwikkeld (historisch, cultureel) en hoe artistieke praktijken een rol kunnen spelen bij het bevragen en uitdagen ervan.

Lees meer over het werk Before the Law, en luister naar de audio gids terwijl je bij het werk staat, hier.

PSR Publication Studio Rotterdam

Publication Studio, opgericht in Portland in 2009, is uitgever van originele boeken die worden gedistribueerd via een wereldwijd netwerk. Ze zijn een drukker en binder die boeken één voor één kan maken en een sociale ontmoetingsplaats voor diegenen die geïnteresseerd zijn in publicatie of in het publiceren van hun eigen werk. De boeken zijn momenteel samengesteld uit een netwerk van elf studio's over de hele wereld en worden opgeslagen in een gedeelde digitale catalogus. Verspreid over verschillende geografische gebieden, maakt elke Publication Studio op de wereld de boeken uit de digitale catalogus met de hand wanneer ze in hun regio wordt besteld. Door de stad te verbinden met haar inspirerende netwerk van gelijkgestemde denkers en uitgevers over de hele wereld, is Rotterdam’s eigen iteratie van Publication Studio van grote waarde geworden in de lokale artistieke gemeenschap.

De Rotterdamse vestiging van Publication Studio is in 2015 gestart door ontwerper Yin Yin Wong en kunstenaar Micha Zweifel. Het was destijds gehuisvest in Het Nieuwe Instituut, het Museum voor Design, Architectuur en Digitale Cultuur. Terwijl ze daar was, functioneerde de studio als een open werkplaats en uitgever, die titels genereerde en vele evenementen hield in de studioruimte van het museum. In januari 2017 is de studio verhuisd naar een eigen winkel en boekenwerkplaats in Rotterdam-Noord. De studio biedt print-, ontwerp- en bewerkingsdiensten naast het in opdracht uitgeven van eigen titels. Deze titles richten zich specifiek op het werken met kunstenaars die anders niet over de middelen zouden beschikken om hun werk te publiceren. Isabelle Sully kwam in 2017 bij het team als redacteur en co-directeur, en de studio heeft sindsdien andere gelijktijdige vormen van 'publiceren' verkend, zoals het maken van tentoonstellingen, openbare evenementen, sociale sculpturen en workshops, vaak in samenwerking met andere kunstorganisaties en -instellingen. Sinds 2019 werkt ze als freelance curator en redacteur samen met Publication Studio Rotterdam.

Colofon

Curators: Isabelle Sully and Yin Yin Wong
Kunstenaars: Ilke Gers, Çağlar Köseoğlu and Falke Pisano
Grafisch ontwerp: Yin Yin Wong
Redactie: Isabelle Sully
Website programmeur: Charlotte Brand
Documentatie: Studiowolphi
Gids rondleidingen: Toon Fibbe
Kunstenaars assistent (Ilke Gers): Josje Hattink
Poster distributie: Kultuurkoerier, Rotterdam

Met dank aan
Met speciale dank aan Caró van der Pluijm, Egbert Alejandro Martina, Mesut Bayral, Jungmyung Lee, Erika Roux, Maike Hemmers, Charlotte Brand en Matt Hinkley

logologologo